Let’s play equal

View Original

Hoe diversiteit en inclusie bijdragen aan innovatie op het werk.

Hoog tijd om het even op een rijtje te zetten. Veel organisaties erkennen het belang van het creëren van een diverse en inclusieve omgeving waarin alle medewerkers zichzelf kunnen zijn. Maar terwijl JEDI (Justice, Equity, Diversity & Inclusion) vaker ter sprake komt, heeft slechts 27% van de organisaties in Nederland een diversiteits- en inclusiebeleid. En een divers team betekent nog geen inclusieve cultuur. 

Diversiteit en inclusie op de werkvloer

In de zakelijke wereld van vandaag vormen diversiteit en inclusie een kernonderwerp voor productieve werkomgevingen. Onderlinge verschillen tussen medewerkers zijn niet alleen gerelateerd aan culturele achtergronden en bijvoorbeeld seksuele geaardheid, maar ook aan unieke perspectieven en ervaringen die van belang zijn voor de groei en innovatie van een organisatie. Nagenoeg 80% van de medewerkers ziet de waarde in van het versterken van een inclusieve organisatie. Ondanks deze steun, voelt 25% zich niet gewaardeerd op de werkplek. 

Waarom diversiteit en inclusie belangrijk zijn op de werkvloer

De meerwaarde van een gemixte werkomgeving beperkt zich niet tot morele tevredenheid - het leidt tot innovatie, verbeterde besluitvorming en, in veel gevallen, tot financieel voordeel voor bedrijven. Medewerkers verlangen naar bedrijven die dit hoog in het vaandel hebben staan, wat betekent dat de organisaties die voorop lopen in diversiteit en inclusie beter gekwalificeerde nieuwe werknemers aantrekken. Dergelijke organisaties spelen ook gemakkelijker in op de behoeften van verschillende typen klanten en vergroten zo hun marktbereik.

Verschillende aspecten van diversiteit en inclusie

Diversiteit op de werkvloer gaat niet alleen om geslacht, leeftijd of fysieke capaciteiten, maar ook om elementen als taal, religie, seksuele geaardheid en politieke voorkeuren. Wanneer inclusie met succes wordt toegepast, krijgt iedereen gelijke kansen om bij te dragen en zich gewaardeerd te voelen.

Seksuele geaardheid en genderidentiteit

In de inclusieve werkplek van tegenwoordig speelt de seksuele voorkeur en genderidentiteit een belangrijke rol. Waar oudere generaties wellicht minder bekend zijn met deze onderwerpen, wegen deze voor millennials en Gen Z zwaar bij hun keuze voor een werkgever. De normalisering van genderneutraal taalgebruik, het vermijden van stereotyperingen, en de zichtbare ondersteuning van LHBTQIA+-gemeenschappen helpen om een omgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en gelijk behandeld wordt.

Leeftijd en ervaring

Ervaring is een hoog gewaardeerde kwaliteit in de werkomgeving, maar frisse inzichten zijn evengoed van grote waarde. Een divers team qua leeftijd zorgt voor een krachtige mix van innovatie en wijze lessen. Met ruimte voor zowel de zeer ervaren blik van een groep mensen, als de jonge, dynamische kijk van de nieuwe medewerkers. Het herkennen en waarborgen van leeftijdsdiversiteit gaat hand in hand met het inslaan van nieuwe wegen en het bevorderen van een levendige, toekomstgerichte werkomgeving. Bring it on zouden wij zeggen!

Voordelen van diversiteit en inclusie op het werk

Organisaties die diversiteit en inclusie omarmen, presteren beter. Dat wisten wij al! Maar waarom? In deze werkomgevingen is er meer ruimte voor meningen waardoor iedereen zich gehoord voelt. Het bijeenbrengen van medewerkers uit diverse demografische groepen vergroot de reikwijdte van ervaringen en ideeën, wat bijdraagt aan verbeterde productiviteit en prestaties. Zo'n krachtig divers samengesteld team zorgt niet alleen voor intern inzicht en begrip, maar verdiept juist ook klantenrelaties. En de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van het merk wordt geboost. Hallo succesvol ondernemen en een gezonde omzet. 

Uitdagingen en obstakels bij het realiseren van diversiteit en inclusie

Een gebrek aan variatie in het recruitmentproces kan de instroom van een divers kandidatenbestand verhinderen. Ook het beeld en taalgebruik in de organisatie spelen hierbij een belangrijke rol. Ongelijke kansen  zijn vaak nog aanwezig binnen de organisatie, wat leidt tot barrières die een actieve doorbraak vereisen. Tijd voor actie dus!

Praktische tips voor het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer

Wist je dat een inclusieve werkomgeving niet alleen goed is voor jullie medewerkers, maar ook voor jouw organisatie? Diversiteit stimuleert creativiteit, innovatie en leidt tot betere beslissingen. Maar hoe creëer je nu écht een inclusieve werkomgeving? Met concrete doelen, gerichte middelen en daadkracht!

1. Stel concrete doelen:

  • Wat wil je bereiken met het DEI-beleid?

  • Meer vrouwen in managementposities?

  • Een inclusieve cultuur waar iedereen zich thuis voelt?

  • Minder uitstroom? 

  • Nieuwe talenten aan boord? 

2. Maak budget vrij:

  • Investeer in externe expertise om jouw DEI-beleid vorm te geven en te implementeren. En houdt het levend in jullie teams. 

  • Trainingen, workshops en coaching kunnen jouw medewerkers bewuster maken en inclusiever gedrag stimuleren.

3. Luister naar je medewerkers:

  • Voer representatieve enquêtes uit om de behoeften en ervaringen van jouw medewerkers te kennen. Praat met mensen niet over mensen. 

  • Zo creëer je een beleid dat écht aansluit bij wat er speelt binnen jouw organisatie.

4. Ga niet voor de makkelijke weg:

  • Interne werkgroepen en bijeenkomsten zijn waardevol, maar ze zijn geen einddoel.

  • Investeer in concrete acties en structurele veranderingen om écht verschil te maken.

Stimuleren van open communicatie en respect voor verschillende perspectieven

Open communicatie en diversiteit gaan hand in hand. Medewerkers verdienen het om de volledige ruimte te krijgen zodat ze vrijuit hun achtergrond, ervaringen en ideeën kunnen inbrengen. Zo creëer je een cultuur van respect en begrip tussen collega's, wat ook nog eens versterkend is voor de hele organisatie.  

Laat het gesprek over diversiteit en inclusie beginnen!

In een tijdperk waarin diversiteit en inclusie steeds belangrijker worden, nemen B-Corps concrete stappen om echte verandering teweeg te brengen. Blyde Benelux, BR-ND People, Greenjobs.nl en Misteli creative agency nemen het voortouw met het initiatief Let's Play Equal - The most unfair game in the world.

Let's Play Equal is een taboedoorbrekend bordspel dat ongemakkelijke, maar oh zo belangrijke gesprekken faciliteert. Door het spel te spelen, ervaar je de impact van ongelijkheid vanuit verschillende perspectieven. Dit leidt tot waardevolle inzichten en stimuleert open en eerlijke discussies over diversiteit en inclusie op de werkplek.

Speel het bordspel zelf of laat een facilitator het spel begeleiden. Het Let's Play Equal team kan speelsessies of aangepaste workshops organiseren voor groepen van 4 tot 150 personen. 

Doe mee! Bestel Let's Play Equal en begin vandaag nog met het creëren van een werkplek waar iedereen kan floreren. Samen kunnen we een verschil maken en een inclusieve toekomst creëren waarin iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt.